Sezona čemaža je tu. Čemaž je vsestransko darilo iz narave, ki ga v kulinariki vse pogosteje uporabljamo tudi pri nas. Ima mnogo zdravilnih lastnosti, vendar ga ni priporočljivo uživati v prevelikih količinah, temveč zmerno, saj lahko razdraži prebavila, vpliva pa tudi na presnovo. Lahko ga uporabljamo kot nadomestilo za česen, npr. v namazih, omakah, juhah...
Če bi se radi podrobneje seznanili s to zelo koristno, vsestransko uporabno rastlino ter njeno uporabo v kulinariki, se nam pridružite na Izletniško ekološki kmetiji Uranjek »Pri Baronu« na EKO cvetni nedelji s čemažem v nedeljo, 29. marca 2015, med 10.00 in 18.00 uro!.
Skupaj bomo kuhali, okušali, kramljali, se družili, izdelovali butare in druge velikonočne aranžmaje, se sprehodili do cerkve, kjer bo potekalo žegnanje, pa tudi za otroke bo poskrbljeno s pestrim programom, ki bo obarvan z veliko nočjo. S svojimi ekološkimi dobrotami pa se bodo predstavile tudi ostale ekološke kmetije.
ZA VAS SMO PRIPRAVILI PESTER PROGRAM:
· 10.00 Izdelava butar in aranžmajev
· 11.00 Pohod od kmetije do cerkve na Planici
· 11.30 Žegnanje butar pri CERKVI SVETEGA KRIŽA na Planici
· 12.00-14.00 Baronovo kosilo (4 hodni meni »Čemaž v kulinariki«). Cena na osebo 11 EUR; potrebno predhodno naročilo na 051 317 104.
· 16.00 Kuharska delavnica »Čemaž v kulinariki« pod vodstvom Izletniško ekološke kmetije Uranjek »Pri Baronu«
· 16.00 Obisk zajčka in iskanje velikonočnih »zakladov« na kmetiji
· 11.00-18.00 - Pokušina jedi iz čemaža
- Otroške velikonočne delavnice
- Pestra ponudba domačih dobrot ekoloških kmetij
Prireditev bo v vsakem vremenu.
In še nekaj informacij o čemažu
Čemaž, znan tudi kot divji česen, raste od marca do junija, cveti pa od aprila do maja v tako imenovanih gostih preprogah. Najpogosteje ga najdemo v hrastovih, gabrovih ali bukovih gozdovih, pa tudi na negozdnih površinah, kjer pa mora biti vsaj delno senčno in vlažno področje. Pozitivne učinke čemaža in njegove sposobnosti čiščenja prebavil in krvi so poznali že Rimljani. Sodobne raziskave pa so pokazale, da vsebuje čemaž več magnezija, mangana, železa in žveplovih spojin od običajnega česna. Žveplo je znano po tem, da uravnava holesterol in preprečuje nastanek bolezni srca in ožilja ter da veže živo srebro. Čemaž ne povzroča neprijetnega zadaha, čeprav vsebuje alicin, ki mu daje tipičen vonj po česnu in je obenem znan tudi po tem, da deluje kot naravni antibiotik in ubija glivice. Alicin nam pomaga tudi očistiti kožo, ki jo mučijo akne, ekcem in izpuščaji.
Za vas smo pripravili tudi nekaj receptov iz čemaža. Dober tek!
Veselimo se srečanja z vami na EKO čemaževem dnevu!
vaše ekološke kmetije
Boris Uranjek